Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Φυσικοί και Τεχνητοί Ήχοι

  Ήχος είναι καθετί το οποίο μπορούμε και ακούμε. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι οποίοι δε φτάνουν σε εμάς γιατί η ακοή μας είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να μπορεί να ακούει συγκεκριμένες ομάδες ήχων. Κάποια ζώα, όμως, έχουν την ικανότητα να τους ακούν και να τους ξεχωρίζουν.
Τέτοια ζώα είναι για παράδειγμα οι νυχτερίδες, τα δελφίνια και οι σκύλοι. Η μουσική είναι ένα σύνολο, μία ομάδα δηλαδή, ήχων! Τους ήχους που ακούμε μπορούμε να τους ταξινομήσουμε σε δύο ομάδες, τους φυσικούς ήχους και τους τεχνητούς ήχους. 


Φυσικοί Ήχοι:

 Οι φυσικοί ήχοι είναι οτιδήποτε ακούγεται γύρω μας στη φύση. Ο αέρας, η βροχή, η θάλασσα, τα ζωά και φυσικά η ανθρώπινη φωνη. Προσπαθείστε να κλείσετε τα μάτια σας και να αναγνωρίσετε όσους περισσότερους ήχους της φύσης μπορείτε!

Τεχνητοί Ήχοι:

 Οι τεχνητοί ήχοι είναι ήχοι κατασκευασμένοι από τον άνθρωπο. Τέτοιοι ήχοι παράγονται από όλα τα εργαλεία, τα αντικείμενα και τα μηχανήματα (π.χ. μίξερ, αυτοκίνητο, ραδιόφωνο, τρυπάνι κ.α.)
Και τα μουσικά όργανα, όμως, είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, άρα ανήκουν και αυτά στους τεχνητούς ήχους. 

 Προσπαθείστε να αναγνωρίσετε και να ξεχωρίσετε τους φυσικούς και τους τεχνητούς ήχους σε διαφορετικά μέρη όπως το σχολείο, ο δρόμος, το σπίτι, το πάρκο κτλ. 

 Το ξέρετε ότι υπάρχουν κομμάτια μουσικής στα οποία ακούγονται διάσπαρτοι ήχοι φυσικοί ή τεχνητοί; 
Επίσης, κάποιοι συνθέτες χρησιμοποιούν μόνο ήχους τεχνητούς ή φυσικούς ή και τους δύο μαζί για να συνθέσουν μουσικές συνθέσεις που λέγονται ηχοτοπία. 
Προσπαθείστε να φτιάξετε και το δικό σας ηχοτοπίο με φυσικούς ή τεχνητούς ήχους!




Βίντεο με αναγνώριση διαφορετικών ήχων




Ηχοτοπίο





Ηχοτοπίο 1






Ηχοτοπίο 2 
(Fonland Digital Art Festival)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου